Mera recensioner!

Oj, idag smällde det till.

Först i Kulturnytt:

”Men det Annika Persson gör, med känslighet och lagom varsamhet, är att hon också visar Lena inifrån. Den intellektuella, medvetna konstnären. Det är den Lena som visserligen drivs av självhat, riktat mot den kropp som tidigt hånades av manliga kritiker, ord som brände sig fast i henne. Men också av passion inför skapandet, skrivandet, agerandet; allt det som är konst, och som var hennes näring. Den där viljan att faktiskt förstå och nå någonting. Lena Nyman skriver, och hon skriver bra. Hon läser, och hon läser mycket. Och så besatt hon en sorts absolut gehör inför sceniska uttryck och scenens dramaturgi, vilket hennes elever vittnar om.

Sen var hon jobbig, påstridig, emellanåt opålitlig. Som missbrukare blir.

Annika Persson har nämligen intervjuat också människor som funnits kring Nyman. Hon vandrar liksom kring i resterna av ett liv och gör av det journalistik i bokform. Riktigt bra journalistik i bokform.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5519904

 

Och sen i Sydsvenskan:

”’Jag vill ju vara fri’ är en hjärtskärande berättelse om ett geni som också råkade vara en trasslig människa. Annika Persson är minimalt sensationslysten, snarare väldigt kärleksfull – och det finns en nykter analys boken igenom som befäster Lena Nymans status som skådespelare i båda tunga och lätta genrer, såväl på teatern som inom filmen. /…/ Men mest blir jag lycklig över att Annika Persson dokumenterat Lena Nymans livsverk på detta respektfulla men ändå rättframma sätt.”

http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/bocker/bokrecensioner/ett-geni-in-pa-bara-skinnet/

 

Och i Aftonbladet:

”Poängen med Annika Perssons biografi är att den håller så nära och solidarisk kontakt med detta rika material. Persson citerar flitigt och kompletterar fint med andras omdömen och uppgifter vilket gör detta både till ett unikt tidsdokument och en gripande läxa.”

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article16692546.ab

 

Och i Expressen:

”’Jag vill ju vara fri’ är en fascinerande teckning av en målinriktad skådespelare som genom sina egensinniga riktningsval ständigt skavde mot sin omgivning. Lena Nyman kanske aldrig blev helt fri, men kring hennes strid spreds det lysande gnistor.”

http://www.expressen.se/kultur/friskrivaren/

 

Och i Helsingborgs dagblad

”Visst blev hon fångad, och för det fick hon betala ett högt pris, men hon var friare än de flesta. Annika Persson ger henne det utrymme hon förtjänar i denna rakt skrivna, djupt berörande biografi.”

http://hd.se/kultur/boken/2013/04/30/frihetens-pris/

 

Och i Litteraturmagazinet, som ger 5 av 5 i betyg.

”Läs den här starka berättelsen för att få komma riktigt nära en stor och modig kvinna.”

http://www.litteraturmagazinet.se/annika-persson/jag-vill-ju-vara-fri/recension/lm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *