Reportage

Henrietta Lacks. Historien bakom miljarder celler

Hon var kroppen bakom cellerna som erövrade hela världen, som användes för att ta fram poliovaccin, mediciner mot blödarsjuka, leukemi och Parkinson. För att studera myggors parning, människans livslängd och blindtarmsinflammation. Som utsattes för rymdfärder och centrifugering och såldes för miljarder dollar. Det var bara ingen som hade frågat efter Henrietta Lacks medgivande.

För Amelia 2012

För Egyptens kvinnor har revolutionen bara börjat

”Det är inte Mubarak som är vår största fiende. Det är ni”, säger den egyptiska feministen Nawal El Saadawi och viftar med en H&M-påse. ”Kvinnorna i textilfabrikerna svälter fortfarande.” Den egyptiska revolutionen är långtifrån över.

Tidningen Vi, augusti 2011

Aldrig mer analfabet

De kom till Sverige för tio år sedan. Ingen av dem kunde läsa. Flera års slit i Svenska för invandrare gav inget resultat. Men med en ny metod har de äntligen knäckt läskoden och nu laddar de för Bokmässan – där de släpper sin första bok. Ett reportaget från Livstycket i Tensta.

Vi Läser, juli 2011

Det våras för 131 konstnärer

Det är 90 år sedan den allra första vernissagen. På fredag öppnar Liljevalchs vårsalong igen. DN:s Annika Persson söker en förklaring till dess stora popularitet och hittar grisar, pudlar och en man som verkligen hatar påven.

Dagens Nyheter 23 januari 2011

En dag med RUT

Klockan närmar sig åtta och vi letar oss fram genom det enda miljonprogramsområdet i Haninge — Brandbergen. Vi ska följa med städerskan Helena, ut på jobb. Hon är en av dem vars liv har förändrats av städreformen den 1 juli, när hushållsnära tjänster blev avdragsgilla i deklarationen

Dagens Nyheters söndagsbilaga 2007

115 skallar talar till oss

Det börjar klarna vad som egentligen hände under den sista stora pest­epidemin i Sverige. De första skelettdelarna hittades när en parkeringsplats skulle byggas i Olofström.

Dagens Nyheter den 18 juli 2006

De 5 000 mest slukade sidorna

På bästsäljarlistorna kan man månad för månad se vad svenska folket läser. Annika Persson sträckläser de tio böckerna som toppar listan i maj och blir deppig över att det finns så mycket oro som tycks behöva få utlopp.

Dagens Nyheter den 13 maj 2005

Aldrig fri

Sveriges television förmedlar mordhot. Journalister hämtar sina frågor från rättegångsteve. ”Den svenske talibanen”, Mehdi Ghezali, är hemma. Annika Persson försöker få svar på de riktiga frågorna. 

Arena, september 2004

Pom poms för frihet

Pom poms och minikjolar, handklapp och pyramider — alla cheerleaderattributen sitter rätt när Pirata Radical Cheerleaders skanderar ”Fittan är bäst” och  viftar med sina tatuerade armar. En världsomspännande rörelse har tagit fäste i  Sverige.

DN i juni 2004

Kosmisk kvantsoppa

Vilseledande, säger cellbiologen. Skitsnack, säger näringsexperten. Inspirerande, säger läsarna. Det handlar om Deepak Chopra, guru i den 25-årsjubilerande genren självhjälpsböcker. I maj kommer han till Sverige för att marknadsföra sin nya bok ”Att välja glädjen”.

Dagens Nyheter 7 mars 2004

Pengar och extas

Kändisjournalisterna vann. Hösten tillhörde hovreportrarna på kvällstidningarna, de före detta prinsesspojkvännerna, Big Brother-Linda och den rosa champagnen. Annika Persson gav sig ut i vimlet och sökte meningen med kändislivet.

Dagens Nyheter, nyårsafton 2003

Teater, snart i var mans bil

För första gången i Sverige spelas nyskriven dramatik direkt för bilen. DN fick skjuts från Sergels torg till Bredäng och tillbaka igen på ett hett genrep utan AC.

Dagens Nyheter 21/9 2003

Jag åker tillbaks till Öveds Eke för att se vad som hänt med min barndoms midsomrar. Och med mellersta Skåne. Baron Ramel bjuder på snaps och lokala ungdomar på dans.

Skriven för Magasinet Skåne 2004. Refuserad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *