Böcker

Vårens citatbok

Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är är ett klassiskt citat av poeten Edith Södergran, men också titeln på boken som blev när förlaget Romanus och Selling fick idén till en citatbok med citat av kvinnor och gav mig uppdraget att sätta samman den. Det blev citat från 1300-talet till idag, av forskare, författare, aktivister och artister, politiker och poeter. Allt i kongenial form av Hanna Säll Everö. 

 

Nytt om konstnären fröken Märta Måås-Fjetterström

Var vid gott mod, boken om textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström (2021),  är en bok om att vara kvinna och konstnär på väg ut i livet strax före sekelskiftet, om att vara en av de första som får studera, bli myndig, starta företag och bo för sig själv. Om att vara del i ett av de allra första kvinnliga yrkesnätverken. Och om att så småningom få ställa ut på Metropolitan i New York, på Victoria & Albert Museum i London och på Musée des Arts Décoratifs i Paris.

Ur recensionerna: 

”En journalistisk bragd om hemliga pionjären Märta Måås-Fjetterström.” Dagens Nyheter.

”Ett fullödigt porträtt värt uppmärksamhet och respekt.” Svenska Dagbladet.

”Annika Persson berättar färgstarkt och fängslande, man vill inte missa ett ord. Om man kan kalla en biografi för bladvändare så är det exakt vad hennes bok är.” Dala-demokraten.

På Svenska dagbladets ”bästa bästsäljar”-lista i maj 2021.

Märta bild 22
Märta Måås-Fjetterström 1922. Foto: Per Bagge.

Läs mer på förlagets webbplats. https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/205580/var-vid-gott-mod/

 

13046204_O_2Jag vill ju vara fri

En bok om Lena Nyman av Annika Persson. Norstedts 2013

”Så här börjar det. Alla älskar Lena Nyman. Alla blir kära i henne. Alla vill se henne på scenen. Höra henne sjunga. Vara hennes vän, hennes älskare, hennes pappa. De vill att hon ska följa med på fest, på KB, på Nybrogård. De vill visa henne sina båtar, sina dikter, sina själar och sina penisar. De tycker hon är som en bakelse.”

Lena Nyman är en av de största skådespelarna och artisterna den svenska teater- och filmscenen ägt. Jag vill ju vara fri är den första fullständiga levnadsteckningen över henne.

Hon nådde till och med internationell ryktbarhet i Nyfiken-filmerna, som exporterade den svenska synden i
slutet av 60-talet. ”Ägt” är förresten fel ord när det gäller Lena Nyman: hon gick alltid sin egen väg och följde sitt huvud och sin känsla för karaktärernas särart. Få har gjort så många olika roller som Lena, men hon förblev sin egen, för hon ville ju vara fri, fri att göra det hon trodde på, utan påtvingade gester och masker.

När Lena Nyman gick bort i februari 2011, 66 år gammal, kändes med ens att hon fattades oss. Tack vare ett unikt och rikt källmaterial i form av efterlämnade brev, dagböcker, bilder och memoarutkast tecknar kulturjournalisten Annika Persson ett levande och personligt porträtt av denna sammansatta scenkonstnär och människa, i den första biografin över Lena Nymans liv och verk.

Boken är slut på förlaget sedan 2014 men finns att köpa som e-bok till exempel här.

Läs ett utdrag i Dagens Nyheter.

Ur recensionerna:

”Riktigt bra journalistik i bokform” /Anneli Dufva, SR Kulturnytt

”En värdig ersättare för de memoarer som Lena Nyman samlade till men aldrig själv kom att skriva.” /Aftonbladet

”Poängen med Annika Perssons biografi är att den håller så nära och solidarisk kontakt med detta rika material. Persson citerar flitigt och kompletterar fint med andras omdömen och uppgifter vilket gör detta både till ett unikt tidsdokument och en gripande läxa.” Barbro Westling

”en fascinerande teckning av en målinriktad skådespelare” /Expressen
”Det är en feministisk balansgång att adressera det privata lidandet under teaterpatriarkatets ok utan att reducera ett konstnärskap till människoöde. Annika Perssons lösning är en osentimental och lågmäld lojalitet med sitt objekt, även i hennes svagaste stunder. ”Jag vill ju vara fri” är en fascinerande teckning av en målinriktad skådespelare som genom sina egensinniga riktningsval ständigt skavde mot sin omgivning. Lena Nyman kanske aldrig blev helt fri, men kring hennes strid spreds det lysande gnistor.” Jonas Holmberg
 
”en hjärtskärande berättelse” /Sydsvenskan
”Annika Persson är minimalt sensationslysten, snarare väldigt kärleksfull – och det finns en nykter analys boken igenom som befäster Lena Nymans status som skådespelare i båda tunga och lätta genrer, såväl på teatern som inom filmen. /…/ Mest blir jag lycklig över att Annika Persson dokumenterat Lena Nymans livsverk på detta respektfulla men ändå rättframma sätt.” Maria G Francke
 
”Vad som framför allt lyser igenom är ett stort mod” /Svenska Dagbladet
”Vad man också kan se i ”Jag vill ju vara fri” är en sammansatt människa som tampades med minst lika svårartade dämoner som Ingmar Bergman.” Mariah Larsson
 
Ingalill Mosander väljer de fyra bästa böckerna just nu /Aftonbladet
”Annika Persson hade ett rikt källmaterial att ösa ur när hon skulle porträttera Lena Nyman och hon har förvaltat det väl.”
 
”Det är välskrivet, det är personligt och det känns att det är någon som tycker om personen som hon skriver om” /Mamma Carins boktips, Sveriges Radio
”Den är väldigt rolig och spännande och sorglig historia att läsa” /Carin Mannheimer
 
 

Ickevald for webbIcke-våld. Minst tretton sätt att göra världen bättre

Sveriges kristna råd 2010

Den här boken gjorde jag som en beställning för Ickevåldsfondens 10-årsjubileum och avslutning.

Den innehåller intervjuer och reportage med några av de projekt som fick stöd av fonden under åren 2000-2010. Du får bland annat träffa Förintelseöverlevaren Emerich Roth, kvinnojouren Terrafems grundare Bernadita Nunez, Röda kors-gruppen som besöker boendet Mosippan och den internationella teatern Globträdet, som berättat utsatta barns historier sedan sjuttiotalet.

Boken finns inte i handeln. Vill du få tag i den: hör av dig till Sveriges kristna råd. 

Vill du läsa på skärm? Här är pdf:en. Inlaga Ickevåld slutversion

 

Lyckliga slut

Lyckliga slut. Sjutton berättelser om vardagsvåldet

En antologi av Susanna Alakoski, Ordfront 2007

Lyckliga slut är en antologi om vardagsvåld. Men också om styrka, mod och hopp och om att våga ta emot hjälp. Skribenter: bl a Susanna Alakoski, Åsa Grennvall, Carin Holmberg, Karin Nygårds, Gudrun Schyman, Birgitta Stenberg och jag.

Min text handlar om hur jag gick från en dålig relation för över tjugo år sen. Den heter ”Sen kommer du att flyga min lilla fjäril” och börjar så här:

Jävlar i mig, nu är fjärilen på väg ut. Hon skriker du rör mig inte!

Skorpionens hand drar hårt i telefonsladden. Hon försöker ringa en taxi.

”Nu går jag!”

Slår hon honom? Jag försöker komma ihåg om hon slår honom med handflatan i ansiktet eller om hon bara slår på hans arm för att han ska släppa eller om hon inte slår honom alls. Men jag tror att hon slår honom för han måttar en spark på hennes lår som gör jävligt ont.

Sen står de stilla och mäter varandra. Båda hör ett fruktansvärt ljud som från ett livshotat djur. Vad fan är det? Det låter in i helvete läskigt.

Vill du läsa hela texten? Klicka här.

 

Uppdrag familjUppdrag familj. Berättelser från en ny generation familjer

En antologi av Karin Salmson. Albert Bonniers förlag 2005

Uppdrag familj är en bok om hur familjen fungerar och mår idag. 21 föräldrar berättar om sina erfarenheter. Barnen blir större, får syskon, bärjar på dagis. Föräldrarna älskar och bråkar, skiljs eller fortsätter tillsammans.

Skribenter är bland andra: Augustin Erba, Rebecka Edgren Aldén, Martina Haag, Emma Hamberg, Linda Skugge, Lotten Sunna, Ana Udovic och jag.

Min text handlar om när mitt första barns pappa och jag separerade sex månader efter att vi fått barn ihop. Den heter ”Så överlever du en separation med bebis” och börjar så här:

Parterapi. Den barska kvinnan i stolen till höger riktar sin uttryckslösa blick mot mig och frågar: 

”Har du hört M säga någonting som tyder på att han älskar dig?”

Nej. 

Och så vrider hon för säkerhets skull om kniven ett varv till.

”M, tror du att du kommer att bli kär i Annika igen?”

Han mumlar något ohörbart. Han är kär i en annan kvinna. Han vill leva med henne. 

Vill du läsa hela texten? Klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *