Författarporträtt:
De väjer inte för den ”fula” sexualiteten
Metoo handlade om rätten till ett nej. Men i vinterns böcker står det kvinnliga begäret och jaget i centrum. Huvudpersonerna gapar över hela pungen och betraktar sperma som ”positiv feedback”. Annika Persson träffar två författare som skriver med kvinnlig blick, Sofia Stenström och Sofia Rönnow Pessah.
För Svenska dagbladet 2020-03-08
Hon tar sig rätten att ge röst åt underklassen
Hon har fått fler litterära priser än hon har gett ut böcker. Med norska Ingvild Rishøi sägs klasskildringen i Skandinavien ha fått en ny HC Andersen, men alla anser inte att akademikerdottern har rätt att ge röst åt underklassen.
För Svenska dagbladet 2019-12-07
Ständigt i rörelse
Olga Tokarczuk är besatt av rörelser och gränser. Kanske för att hon i ungdomen satt instängd i det kommunistiska Polen. När det här porträttet skrevs var hon aktuell med romanen ”Löparen”. Den 10 oktober 2019 fick hon Nobelpriset i litteratur. För 2018.
För Dagens Nyheter 091017
Estradpoeten äntrar en ny scen
Redan som tolvåring började Olivia Bergdahl uppträda som estradpoet och hon vann svenska Poetry slam 2007. Nu är hon en av nästa års första romandebutanter. I februari kommer ”Efter ekot”, om kärlek som gör ont.
För Dagens Nyheter 141227
Älskarinnan får skylla sig själv
Ester Nilsson är tillbaka. Vår tids kvinnliga superantihjälte tar sig an kärleken igen – den här gången som den andra kvinnan. Och precis som i Lena Anderssons Augustbelönade ”Egenmäktigt förfarande” står hon ständigt beredd att kasta fram en ny välvillig tolkning i varje läge där det går henne emot.
För Amelia 2014
Poesi av fölningar och betäckningar
Efter två tunna romaner är Gertrud Hellbrand tillbaka med en 500-sidig familjekrönika från det häststinna Vikbolandet utanför Norrköping. Det är en berättelse där hästtjejerna och ponnymammorna äntligen får stå i centrum.
För Dagens Nyheter 140416.
”Nu vet jag att jag vill skriva”
Musan möter piratdrottningen i Amanda Svenssons tredje roman ”Allt det där jag sa till dig var sant”. DN:s Annika Persson träffar författaren som skildrar de ungas väg till en egen identitet.
För Dagens Nyheter 140405
Putins strategi går ut på att sprida rädsla
I nya ”Ord kan krossa betong” berättar Masha Gessen historien bakom Pussy Riots aktioner. Egentligen hade hon planerat att följa upp succéboken om Putin med en bok om hans nedgång och fall. Men så föll han inte.
För Dagens Nyheter140329.
Magisk resa med alkemister och ateister
Tidigare har Gabriella Håkansson skrivit för sig själv. Med den mäktiga äventyrsromanen ”Aldermanns arvinge”vänder hon sig till läsarna. ”Jag har tänkt på dem hela tiden”, säger författaren.
För Dagens Nyheter 130817
Efter svårmod kommer häxprocesser
En stor svensk berättare är född. Inte bara enligt DN:s kritiker, som placerar hennes ”Vägen mot Bålberget” högst på boklistan. SVT:s Kulturnyheterna jämförde Therése Söderlind med Joyce Carol Oates och Kerstin Ekman
För Dagens Nyheter 130406
En bok som gör ont
Bohemtillvaron i Berlin har ersatts av familjeliv i förorten och det har påverkat hans skrivande. Carl-Johan Vallgren har lämnat skrönorna och skrivit en bok, ”Havsmannen”, som gör ont.
För Dagens Nyheter 120310
Mellan tystnad och tagning
Skådespelaren Jonas Karlsson är rikskänd. Författaren Karlsson är mindre känd, trots att han nu kommer med sin tredje novellsamling ”Spelreglerna”. Vi följde en eftertänksam man från kaoset på filminspelningen till lugnet i skrivarlyan.
För Vi läser 11-09
Den motvilliga författaren
Brittiska Jenny Diski är aktuell med sin första roman på svenska, ”Till den skrivande kvinnans försvar”. ”Ibland ångrar jag att jag började skriva”, säger hon till Boklördags Annika Persson, som åkte till Cambridge för en intervju.
För Dagens Nyheter 110129
Deckaren från Seines boklådor
Bakom 1800-talsdeckarna i Parismiljö av pseudonymen Claude Izner står två systrar som tillbringat hela livet på kajen bland boklådorna. De vet allt om gamla Paris.
För Dagens Nyheter 100415
Etno-chicklit. Nej tack
Debutanten Nam Le erövrar världen med sina bländande och inlevelsefulla noveller om människor i skiftande miljöer, roller och positioner. Själv intresserar han sig mest för individens förmåga att misslyckas på nya sätt.
För Dagens Nyheter 100320
Undergång pågår
Med romanen ”Drömfakulteten” (2006) fick Sara Stridsberg sitt stora genombrott och Nordiska rådets litteraturpris. Nu är hon tillbaka med sin tredje roman, ”Darling river”, en svart vidarediktning av Lolita.
För Dagens Nyheter 100313
Ränderna går aldrig ur
Magnus Florin pratar inte i rubriker och är lite av en doldis. Likafullt är han chefsdramaturg på stormiga Dramaten. Och skriver aparta och lekfulla böcker. DN:s Annika Persson sökte upp honom för att tala om den nya: ”Ränderna”.
För Dagens Nyheter 100306
Hårda bud i Malmö hamn
I nästa vecka tar Kristian Lundberg emot Ivar Lo-priset på 310 000 kronor. Han får det för den självbiografiska boken ”Yarden”, som handlar om det dagliga slitet som lastare. DN:s Annika Persson möter författaren som skildrar klassklyftornas nya Sverige.
För Dagens Nyheter 100220
Vi föds alla vilda
I den nya romanen ”Till sista andetaget” finns en självständig tjej som påminner om huvudpersonen i Jean-Luc Godards film med samma namn. Boklördags Annika Persson träffade författaren Anne Swärd i ett vintrigt Simrishamn.
För Dagens Nyheter 100123
När makten anpassar sig
Både Gellert Tamas och Lena Sundström har gett ut böcker om främlingsfientlighet i höst. Stora dokumentära skildringar – ”De apatiska” och ”Världens lyckligaste folk”. Boklördag sammanförde dem för att tala om hur främlingsfientligheten ser ut i dag.
För Dagens Nyheter 091205
Rysslands nya rysare
Ryssen Dmitrij Gluchovskij har skrivit en dystopisk roman som utspelar sig i Moskvas tunnelbanessystem. Och nu ska Metro 2033 bli datorspel. Boklördags Annika Persson möter en postapokalyptisk svärmorsdröm.
Dagens Nyheter 091121
Korståg mot fantasilösheten
Ett civiliserat samhälle är en ansträngning. Det råkar inte bara finnas , säger Jeanette Winterson. DN möter en brittisk författare full av energi som skrivit den dystopiska framtidsromanen ”Stengudarna”.
Dagens Nyheter 091024
Författaren i Kabul
Atiq Rahimi delar sin tid mellan Paris och Kabul. Det är lättare att skriva i dagens Afghanistan. Men kriget präglar hans bok ”Tålamodets sten” . Boklördags Annika Persson möter afghanen som slagit igenom i Frankrike.
Dagens Nyheter 091010
Nu når våldet alla
Med filmer som 21 gram och Babel har Guillermo Arriaga gjort sig känd i hela världen. Men i hjärtat är han romanförfattare. Med En svag doft av död gästar han bokmässan. Och berättar om skrivandet – och våldets Mexiko.
Dagens Nyheter 090926
”Jag låter mig inte skrämmas”
”Mina vänner vill inte gå ut med mig”. Mexikanskan Lydia Cacho dödshotades när hon skrev om pedofiler och avslöjade korruption. Nu kommer hennes bok ”Jag låter mig inte skrämmas” på svenska.
Dagens Nyheter 090922
Åldrandet som schablon
Författaren Inger Alfvén har skrivit sin tjugonde roman. ”Man är lite närmare ändligheten nu”, säger hon. ”Man vet aldrig när det är den sista.”
Dagens Nyheter 090914
Pjäsen som delade Sverige
Sju tre-affären som klassisk tragedi. Så ser greppet ut när SVT-journalisten Elisabeth Åsbrink vill gå till botten med frågan om varför Lars Noréns fängelsepjäs fortfarande gör så ont. DN:s Annika Persson har träffat henne.
Dagens Nyheter 090829
Hellre kärring än kyckling
Hanne-Vibeke Holsts boktrilogi om kvinnor, makt och dansk politik har blivit rejält uppmärksammad. Och nu finns den avslutande delen ”Drottningoffret” på svenska. Jag vill berätta om varför det är viktigt för kvinnor att ta makt, säger hon.
Dagens Nyheter 090613
Den blåsta generationen
Har åttiotalisterna haft det tuffare än tidigare generationer? Det påstår Gustav Fridolin i en ny bok. Annika Persson frågade honom varför. Och spanar efter samtiden i de unga författarnas böcker.
Dagens Nyheter 090425
Juli Zehs framtida mardröm
Tyska Juli Zeh är framgångsrik författare men också jurist. I sina romaner granskar hon samhällets totalitära tendenser. Det ekar av Aldous Huxley och George Orwell. Boklördags Annika Persson träffade henne i Berlin.
Dagens Nyheter 090321
Buenos Diaz
Intresset för science fiction växer. Boklördags Annika Persson fångade in succéförfattaren Junot Díaz för att fråga varför. Och besökte sf-bokhandeln i Gamla stan.
Dagens Nyheter 090307
Jag ville skriva med starkare ärlighet
Lars Noréns omsusade En dramatikers dagbok blandar vardagliga reflexioner om arbete och kärlek med hårda omdömen om kända skådespelare och journalister. Varför gav han ut den?
– Från början hade jag inte tänkt göra det. Men jag ville skriva med större närhet till upplevelsen, säger Lars Norén till Boklördags Annika Persson.
Dagens Nyheter 080426
I valet mellan två män
I Lionel Shrivers kärleksroman ”Dagen efter” slits den kvinnliga huvudpersonen mellan två män. Den ena har hjärta, den andra hjärna.
– När vi väljer partner försöker vi välja en mer attraktiv version av oss själva, säger hon.
Dagens Nyheter 080412
Nu kan jag gott bli lite socialistisk
I sin nya bok skildrar Suzanne Brøgger en bys förvandling från lantbrukssamhälle till shoppingparadis. DN:s Annika Persson åkte till Västsjälland och talade rikedomsrevolution, fetmaepidemi och skrivande med den danska författaren.
Dagens Nyheter 080315
På Minas gata
Denise Mina sadlade om från kriminolog till deckarförfattare hemma i Glasgow. Och har tagit upp kampen mot kollegan Ian Rankins Edinburgh. Boklördags Annika Persson följde henne under en reklamfilmsinspelning.
– Jag tycker om att skriva i en genre som människor läser för att det är roligt och inte för att de borde, säger hon.
Dagens Nyheter 080202
Nattsvart debutant
Vårsäsongens första debutant kom från Hagalund utanför Stockholm. Hassan Loo Sattarvandi fick mest beröm för romanen ”Still”, som handlar om fyra unga killars vardagsliv i förorten. Boklördags Annika Persson åkte dit för ett samtal om litteratur, klass och … utanförskap.
Dagens Nyheter 080119
Beskriv dem som människor
Khaled Hosseinis två romaner om Afghanistan har gått som löpeldar över världen. Den första ”Flyga drake” har kommit ut i trettiofyra länder och sålts i över åtta miljoner exemplar. Den nya ”Tusen strålande solar” ligger på topplistorna i USA sedan i somras och nu också i Sverige. Kritikerna? De säger att den andra är bäst.
Dagens Nyheter 2007
Kvinnorna på Fogelstad
Nu kommer årets tredje bok om kvinnornas intåg i den högre utbildningen i Sverige. Ulrika Knutson skriver lättsamt och roande om tio halvkända kvinnor som drev en folkhögskola på tjugotalet. Hur viktiga var de egentligen?
Dagens Nyheter, augusti 2004
En obeskrivlig författare
Kerstin Strandberg har haft svårt att få brett genomslag. Kanske är hennes böcker för sanna. För roliga. För modernistiska. Men med ”En obeskrivlig människa” har berömmet stegrats. DN:s Marie Peterson skriver att hon inte haft så roligt på många år.
Dagens Nyheter, 21 oktober 2004
Porträtt av andra mediepersoner:
Farlig tystnad
Första gången allmänheten hörde talas om Daniel Poohl var 2001. Han var tjugo år gammal och medlem i Nationaldemokraterna. Betrodd av den högsta ledningen hade han fått i uppdrag att göra en propagandafilm för det högerextrema partiet. Men i själva verket wallraffade han för den antifascistiska tidskriften Expo och efter varje inspelningsdag gick han till deras redaktion och kopierade över materialet. Resultatet blev en stor granskning, och en dokumentär som sändes i TV3:s program Folkhemmet.
Allt om tidskrifter maj 2015
”Jag skulle betala för att göra det här”
Sveriges nya kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke hånades först som ”ett skämt” av kultureliten. Nu börjar hon få över skrattarna på sin sida. Sitt nya jobb kallar hon för ”statsvetenskaplig pornografi” och förklarar att hon aldrig gjort något som toppar det. Mycket tyder på att hon börjar bli varm i kläderna.
Allt om tidskrifter mars 2015
Fokus på Martin
Nästa år firar Martin Ahlquist tioårsjubileum som chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus — Årets tidskrift 2013 och ett magasin som ofta hyllas för sin stilistik. Sedan starten har de gått från 0 till 70 000 läsare.
– Vi växer för varje år. Men det går plågsamt långsamt.
Allt om tidskrifter nr 4, 2014
”Mitt kall är Ordet!”
Efter tre år som präst i Sofia kyrka är tidigare politiska chefredaktören för Aftonbladet, Helle Klein, tillbaka på mediescenen. Nu som chefredaktör och VD för tidskriften Dagens Arbete.
Allt om tidskrifter, oktober 2013
Drömmen om Monica
Monica Zetterlund går igen i Edda Magnasons filmtolkning.
– Jag gillar kontrasten mellan något slags Pippi Långstrump-personlighet blandat med en sval medveten vuxenhet. Att hon kunde göra folkliga nummer, nästan buskis, och samtidigt uppträda som en så enormt sofistikerad sångerska i fina miljöer. Att hon kunde växla så obehindrat, säger Magnason.
Fokus i juni 2013
Den hemlige magasinsmakaren
Magasinsmarknaden ser sig om efter intäkter och nya affärsmodeller. Då ser plötsligt den stora kvällstidningen deras marknad som en ny affär, och lyckas. Annika Persson ber Thomas Mattsson att berätta om koncernledningsmötet när han sa att han skulle börja sälja tidskriftsprenumerationer för halva priset.
Allt om tidskrifter, mars 2013